Zachtfruit

Aardbeien

Voorjaarskoninkjes


Onze aardbeien zijn van zorgvuldig uitgekozen rassen die bekend staan om hun goede smaak en houdbaarheid. Omdat we direct aan onze klanten leveren, kunnen we de aardbeien veel rijper laten worden. Hierdoor krijgen ze veel meer smaak. Ook letten we bij de selectie van de rassen o.a. op de gevoeligheid voor ziektes. Bij de kweek vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden de natuur en omgeving. In onze kas wordt eind december het ras Fandango geplant. Dit is een lowchill ras, wat betekent dat deze aardbeienplanten met weinig licht en een lage temperatuur goed kunnen kunnen groeien. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor de wintermaanden en kunnen wij vroeg in het voorjaar lekkere aardbeien plukken.

De teelt van het Fandango ras duurt ongeveer tot eind juni. Daarna blijft de kas leeg tot half augustus, omdat het ’s zomers te warm is in de kas om aardbeien te kweken. Half augustus planten we het ras Elsanta. Deze oogsten we dan in de loop van september. De teelt van dit ras loopt tot eind december, daarna beginnen we weer van voor af aan.

Buiten op de stellingen poten we in april het ras Murano. De eerste rode aardbeien komen dan in juni/juli, afhankelijk van het weer. Als je bijvoorbeeld een koud voorjaar hebt, duurt het veel langer voordat de aardbeien bloeien. Dit komt doordat we buiten onder regenkappen telen en niet in een kas. Dan ben je altijd afhankelijk van het weer. Meestal plukken we de laatste aardbeien van de stellingen in september/oktober.


Vanaf de maand april zijn ze verkrijgbaar

Bramen

Heerlijk maar onbekend


De braam is een lekkere vrucht welke eigenlijk niet bekend genoeg is en meer aandacht verdiend door zijn goede smaak en vitamines.


Het ras is Loch Ness welke grove vruchten geeft die als ze wat rijper zijn (zachter) een heerlijke zoete smaak hebben. De bramen telen wijzelf niet maar komen van een kweker uit de regio die gespecialiseerd is in de teelt van bramen.

Frambozen


Het frambozenras dat wij telen is Kwanza. Deze framboos is een herfstframboos. De frambozen telen we buiten in potten onder regenkappen en overwinteren in folietunnels, zodat ze niet bevriezen. De planten kunnen wel een paar graden vorst hebben, maar niet teveel. Mocht het toch te hard gaan vriezen, dan kunnen we de tunnels verwarmen.

In april gaan de frambozenpotten de tunnels uit en de stengels zijn dan zo’n halve meter lang. Ze gaan vanuit de tunnel naar het perceel waar ze later geoogst worden. Dit perceel is ook overdekt met regenkappen. Vanaf dit moment zijn we continu bezig met water geven, grondscheuten wegknippen en planten vast klippen, zodat ze niet omvallen.

De oogst van de frambozen is in augustus, september en oktober. In de piek plukken we zelfs met zo’n 35 mensen. We plukken in een seizoen 1 miljoen frambozen. Na de oogst wordt de stengel afgeknipt en gaan de potten terug de tunnel in voor de overwintering. Het is erg mooi om te zien dat je begint met een klein plantje en dat die in één seizoen groeit tot een plant van 2 meter vol met. Wat is de schepping mooi!

Blauwe Bessen


Blauwe bessen zijn in de Betuwe nog niet zo bekend doordat ze niet in de vruchtbare kleigrond hier groeien maar op veen en loss gronden. Vandaar dat we dit product aankopen en daarbij zorgvuldig op kwaliteit en smaak letten. Kortom een lekker aromatische smaak niet vergelijkbaar met rode bessen dus het proberen waard.

Rode Bessen


De rode bessen zijn een meerjarige teelt. We telen het ras Rovada. Net zoals de aardbeien en frambozen, staan de bessen ook onder regenkappen. De aanplant gaat wel 8 jaar mee. De struik wordt als stekje gepoot in de volle grond en doet er dan 2 jaar over om 1.80 meter te worden. In het 2e jaar kun je al wat bessen plukken, vanaf het 3e jaar heb je een volwaardige oogst.

De oogst is meestal eind juli/begin augustus en duurt drie weken. Ongeveer 35 scholieren helpen ons dan met het oogsten. We plukken in kisten van 5 kilo. De kisten gaan gelijk de koeling in en daar halen we het zuurstof naar beneden (3%) en de CO2 naar 20%. Ze worden bewaard op een temperatuur van een halve graad, waardoor ze wel 6 maanden goed blijven. Gedurende deze maanden halen we continue bessen uit de koeling en sorteren we deze in verschillende verpakkingen voor onze klanten.